Vooraf. Yoga: bewustwording in je lijf

Er zijn volgens de voorzitter van de Vereniging Yogadocenten Nederland in ons land minstens 330.000 beoefenaren van yoga. Volgens anderen ligt dat aantal dichtbij de 600.000. Zelfs als de waarheid in het midden ligt, vormt dit een hele grote actieve groep van vooral volwassenen die in ons land met deze vorm van bewustwording bezig is. De eeuwenoude yogateksten van Patanjali brengen wereldwijd nog steeds miljoenen mensen op de yogamat.

Centraal staat bij yoga steeds ontspanning. Iedere beweging (of asana) is een ontspanningsmoment, zelfs als het om een inspanning gaat. In drukke tijden voor mensen met een volle agenda is dit zeker aan te bevelen. Natuurlijke ontspanning van spieren en gedachten leidt altijd tot verruiming van het bewustzijn; het laten gaan van gedachten, het heilige moeten of van andere zelfopgelegde eisen bevordert de verruiming van de geest. Zelfs wie zich fysiek fitter gaat voelen ervaart ook een vorm van verruimend en ontspannen besef van ‘zijn’, waarvan men dan gewoon ‘ik voel me lekkerder’ zegt.

Als de ontspanning steeds verder toeneemt door oefening verdwijnt langzaam de ‘ik’ die dit allemaal dacht te ‘doen’ en resteert alleen nog een besef van aanwezigheid.

Dan is er de ervaring van volkomen openheid en transparantie. Dat besef kan al vrij snel worden bereikt in je hoofd en geeft de beoefenaar een besef van ‘ontwaken’. Een prachtige mijlpaal is dit voor iedereen die bezig is met spiritualiteit en bewustwording.

Voor veel beoefenaren gaat het vaak ‘om het hoofd leeg te maken’, wat erop duidt dat de ontspanning met yoga zich richt op de chakra’s van en rond het hoofd. Als de ik-kramp uit het hoofd en het denken verdwijnt, gaat energie beter stromen, worden gedachten vloeibaarder en verbetert vaak de algehele fysieke conditie.

De volgende fasen van bewustwording gaan dan om de uitbreiding van de ontspanning naar de andere chakra’s van het lichaam. Zodat ook het bewustzijn in het hart, buik, onderbuik en stuitchakra verruimt. Daar gaan vaak meer tijd en soms zelfs vele levens overheen voordat dit wordt gerealiseerd. Dit streven verandert niet alleen je leven, maar – als voldoende mensen zich ermee bezig houden – ook de hele wereld.

In deze Koorddanser en volgende edities besteden we daarom speciale aandacht aan yoga. Omdat yoga voor velen een belangrijke fase is in hun bewustwordingsproces.

Ewald Wagenaar

 

Reageren om mijn voorwoord doe je op www.kd.nl. Maak een account aan en geef jouw visie.

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix