Vedic art: een levenskunst!

Vedic Art - El Atma Ra (soullight)

(gesponsord) Kennismaking met Vedic Art, ontmoetingen met de oprichter Curt Källman  en Vedic Art in het dagelijkse leven.

 

Door Anji Kuijt

 

Wat is Vedic Art?

Vedic Art is een combinatie van schilderstechnieken en oeroude Vedische levenswijsheden gecreëerd door de Zweedse kunstschilder Curt Källman (1938-2010) en Maharishi Mahesh Yogi van Transcendente Meditatie (1918-2008).

Als kind kreeg Curt een “zijns ervaring” die zijn hele leven beïnvloed heeft. Tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie in Stockholm miste hij het spirituele aspect. Toen hij geïnteresseerd raakte in Transcendente Meditatie leerde hij de Maharishi kennen die een kunstschilder zocht om Vedische levenswijsheden te combineren met een cursus schilderen. Het was als een “match made in Heaven” en samen hebben ze hun ideeën gecombineerd in 17 stappen, ook wel principes genoemd.

Curt heeft deze mee genomen naar Zweden en geperfectioneerd door ze jarenlang uit te proberen op familie en vrienden. Hij heeft hiervan zijn levenswerk gemaakt: in 1988 startte hij de eerste cursus in Zweden en al snel werd dit een grote hit, vervolgens in de rest van Scandinavië en de laatste 10 jaar is het zich over de hele wereld aan het verspreiden.

 

Kennismaking met Vedic Art

In Goa (India) tijdens een Bhakti yoga retraite kwam ik in contact met Nina Jacucci, een Zweedse schilderes van Vedic Art. Zij gaf op de vrije middagen van deze retraite de basis cursus Vedic Art.

De plek waar zij de cursus gaf lag vlak bij het strand, ik kwam er iedere middag langs en werd geïntrigeerd door de intensiteit en stilte waarin iedereen aan het werk was. Ondanks mijn aanvankelijke weerstand tegen de 17 stappen die mij zo schools leken, ben ik mee gaan doen en kwam ik er achter dat het juist de stappen zijn die de cursus zo bijzonder maken.

De eerste stap helpt je om in die Stilte energie te komen en daarom wordt met deze stap iedere les begonnen. Een van de andere stappen geeft je via een bepaalde schildertechniek een diep gevoel van ruimte, hierdoor werd ik me bewust dat ik te weinig ruimte voor mezelf nam en zo is er meer ruimte in mijn leven gekomen.

 

Ontmoetingen met Curt

Vedic Art - El Atma Ra (soullight)

Vedic Art – El Atma Ra (soullight)

De eerste keer dat ik Curt ontmoette was in 2007 tijdens de teacher opleiding bij Nina Jacucci  in Stockholm, en omdat Curt die week in Stockholm was had zij voor ons drietjes een lunchafspraak  geregeld
. Voor deze ontmoeting was ik opgewonden en gespannen tegelijk om deze “beroemde” man in levende lijve te gaan ontmoeten. Terwijl wij gedrieën naar het restaurant liepen stootte hij mij speels aan en zei: “relax” en toen moest ik lachen en was het ijs gebroken. Curt bleek een gewone en innemende man te zijn met gevoel voor humor en een grote liefde voor het vertellen van  sprookjesachtige verhalen over de Vedische Goden. Tijdens de lunch zaten Nina en ik als kinderen naar hem te luisteren en terug in Nina’s atelier ging hij door met zijn verhaal en dat was zo heerlijk ontspannend dat wij er bijna bij in slaap vielen.

Ook was hij een bewonderaar van Rembrandt, voor hem de grootste kunstenaar aller tijden en hij was blij dat er nu ook iemand in het land van zijn geliefde Rembrandt de cursus zou gaan geven en verspreiden.

In de zomers van 2008-2009 en 2010 ben ik op Öland waar Curt woonde gaan schilderen en wat een feest het was om daar samen met zo’n 30 tot 40 man te werken in de ruime “barns”(schuren) waar in de winter de koeien staan. Hier maakte Curt dagelijks zijn ronde langs de deelnemers en besprak met ieder apart haar of zijn werk, dit waren intieme en leerzame ontmoetingen en niet altijd leuk want hij kon ook confronterend zijn. Curt was zeer geïnteresseerd in astrologie en hij vroeg mij naar mijn geboorte gegevens om mijn Vedische horoscoop te trekken.

Toen ik hem de volgende keer ontmoette zei hij met een knipoog:”De laatste jaren waren voor jou niet echt de leukste nietwaar?! (burn-out) “Maar, vervolgde hij, al wijzend op mijn allereerste schildering met een grote witte cirkel in het midden (die ik zelf niet bewust gezien had) “Maak je geen zorgen het licht is terug in je leven en het zal alleen maar lichter worden!” Ook zei hij dat ik het heerlijk zou vinden om thuis te schilderen hetgeen ook gebeurde toen ik verhuisde naar een woning in Delft met ruimte voor een klein atelier. In 2010 heb ik hem niet meer ontmoet omdat hij toen al ziek was en helaas is Curt aan het einde van dat jaar overleden.

 

Vedic Art in mijn dagelijkse leven; het schilderen en het geven van de cursus

Voordat ik met Vedic Art in contact kwam heb ik jarenlang mandala’s geschilderd, het maken van deze geometrische vormen gaf mij rust. Na het gestructureerde werken met de mandala’s werd ik aangetrokken door de vrijheid van Vedic Art omdat hier geen vaste regels zijn, en spelen belangrijker is dat het resultaat en zo werd dit mijn volgende creatieve avontuur. De drang naar perfectie is echter zo hardnekkig dat ik die steeds opnieuw bewust moet loslaten en dan pas kan ik spelen: dan verdwijnt de tijd, verdwijn ikzelf (mijn hoofd) en na het schilderen voel ik me verstild en vernieuwd: vanuit die Stilte werken, wordt door velen als helend ervaren zo ook het werk dat hieruit voortkomt.

Wat ik schilder is divers: onderwerpen kunnen spontaan van binnen uit komen of via een afbeelding die me raakt en vaak is het een combinatie van deze twee die ik dan op mijn eigen wijze vorm en kleur geef, het liefst met glitters en bling want ook dat mag in Vedic Art.

 

De basis cursus Vedic Art geef ik op 6 zondagen
om de 14 dagen in kleine groepen van
6 tot 8 deelnemers van 12.00-17.00 uur in Delft

Ook al werken we in eenVedic Art groep en wordt er aan het einde van de les desgewenst gedeeld over je ervaringen, je schildert geheel op jezelf vanuit die Stilte energie die ook wel Liefde of  Licht genoemd wordt.

Bij het geven van mijn allereerste cursus was ik zo nerveus dat ik Nina in Zweden belde voor support, zij stelde me gerust door te zeggen: “Jij hoeft niets te doen, al lees je de stappen alleen maar voor vanaf het papier HET WERKT! Curt heeft het allemaal al voor ons gedaan!”

Het lesgeven heeft zich in de loop der jaren verdiept en gebeurd meer en meer vanuit de Stilte waarin ik (meestal) schilder en beide ervaar ik als een groot cadeau!

En dit is precies waarin Vedic Art zich onderscheid van andere schilderscursussen: dat je  langzamerhand ook vanuit deze energie kunt gaan leven.

Vedic Art: een echte levens kunst!

 

Basis Vedic Art cursussen in 2017

 

Basis cursus; 10-24 september, 8-22 oktober en 5-19 november.

Vervolgcursus Vedic Art in 2017: 3 september en 26 november.

Info en contact: www.vedic-art.nl

 

Anji Kuijt (1949) woont en werkt in Delft, is werkzaam geweest als verpleegkundige en therapeute.

Rond haVedic Artar 40e kwam zij in een langdurige burn-out, daarna heeft zij haar broer Lodewijk geassisteerd bij zijn Bhakti satsangs in Europa en India.

Nu geeft zij de basis en de vervolg cursus Vedic Art in Delft.

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix