April- en mei-activiteiten in het Centrum voor Universeel Soefisme in Den Haag

Het Universeel Soefisme gaat ervan uit dat alle godsdiensten uit één en dezelfde bron voortkomen en dat alle religies uiteindelijk op dezelfde God zijn gericht. Grondlegger Hazrat Inayat Khan groeide op in India, te midden van verschillende religies. Volgens hem heeft God vele benamingen en beleeft elk mens God op zijn eigen manier. Daarbij is het belangrijk om God niet buiten jezelf zoeken, maar binnen in jezelf.

Soefie Beweging Nederland

Soefi Beweging Nederland

Soefi’s beschouwen de gehele mensheid als één lichaam; de rassen zijn de verschillende delen van dat lichaam, de landen de organen, de mensen de deeltjes en God is de geest van dit lichaam.

 

Verdeeld over het hele land zijn verschillende Centra voor Universeel Soefisme, waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Het centrum in Den Haag organiseert in april en mei 2019:

 

Iedere zondag 11.00 – 12.00 uur: Universele Eredienst

Alle religies hebben de mensheid geschriften nagelaten; zo heeft eenieder de mogelijkheid daarin zijn eigen weg te kiezen. In de Universele Eredienst wordt voor de 6 wereldgodsdiensten een kaars ontstoken als symbool voor het licht dat deze brengen. Een zevende kaars wordt ontstoken voor alle overige profeten en religies.

Er worden fragmenten gelezen uit 7 heilige geschriften, over een bepaald thema. Daarna houdt een gevorderd lid van de soefigemeenschap een lezing over dit thema.
Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Op zondag 28 april en op 26 mei is er in plaats van een Universele Eredienst een Informele Viering.

 

8 april 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatieklas

In een laagdrempelige ‘klas’ kunnen belangstellenden zich maandelijks oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

19 april 20.00 – 22.00: film ‘The Return’

Iedere maand wordt een film vertoond die aanzet tot (spirituele) verdieping. In april is dat de Russische film ‘The Return’.

Deze film gaat over een vader die, na een afwezigheid van twaalf jaar, terugkeert naar zijn twee zonen. De broers reageren heel verschillend op zijn terugkomst: de oudste staat welwillend tegenover de zwijgzame, afstandelijke man, maar bij de jongste valt zijn autoritaire persoonlijkheid in verkeerde aarde.

De vader neemt zijn beide zonen mee om een paar dagen te gaan vissen op een onbewoond eiland. Het mysterieuze gedrag van de man roept veel vragen op bij de twee broers: is hij eigenlijk wel hun vader, waar is hij al die jaren geweest en waarom komt hij nu ineens terug?
De gebeurtenissen zijn simpel, maar doordat veel informatie over de personages wordt achtergehouden, heeft de kijker alle ruimte hier zelf inhoud aan te geven. De overweldigende natuurkrachten en de intensiteit van het spel benadrukken ook al dat het verhaal veel verder strekt dan de ploeterende personages. De mystieke kant van de film hangt samen met het kistje dat de vader eerst opgraaft en dan meeneemt op de barre tocht. Wat zit daarin…?

 Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

24 april 20.00 – 22.00 uur: Thema-avond ‘De geschiedenis van het soefisme’

Elke maand is er een thema-avond met als rode draad: holistisch bewustzijn.

Deze maand spreekt dr. Karin (Sitara) Jironet, een van de ‘grandes dames’ van het Universeel Soefisme, over de geschiedenis van deze bijzondere levensbeschouwing. In het dagelijks leven adviseert zij – veelal internationale – organisaties over de transities die in dit tijdperk zo hard nodig zijn, en hoe daarbij juist spirituele principes onontbeerlijk zijn. Bewustzijnsverhoging staat daarbij centraal, net als in de retraites die zij regelmatig organiseert.
Dr. Karin (Sitara) Jironet spreekt op deze avond Engels, maar verstaat ook Nederlands. Boeken van haar hand zijn o.a. ‘Sufi Mysticism into the West. Life and Leadership of Hazrat Inayat Khan’s Brothers 1927-1967’, ‘Female Leadership’  en recentelijk haar eerste roman, ‘Dream of Love’.

Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

28 april 12.30 – 13.30 uur: Geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst; deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de Eredienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Op zondag 26 mei is er in plaats van een Universele Eredienst een Informele Viering.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

6 mei 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatieklas

In een laagdrempelige ‘klas’ kunnen belangstellenden zich maandelijks oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

15 mei 20.00 – 22.00 uur: Thema-avond ‘Geestelijk ontwaken’

Elke maand is er een thema-avond met als rode draad: holistisch bewustzijn.

Deze maand spreekt de boeddhistische leraar Naropa over ‘geestelijk ontwaken’, met de nadruk op meditatie.
Door middel van meditatie kunnen we al onze ideeën en aannames over onszelf en de wereld voorbij laten gaan en onze oude strategieën herkennen die niet geleid hebben tot wezenlijke vervulling. Meditatie helpt ons bewust te worden, “getuige-bewust”. En juist dát bewustzijn komt overeen met de essentie van het Leven.

Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

17 mei 20.00 – 22.00: film ‘Celebrating the Divine’

Iedere maand wordt een film vertoond die aanzet tot (spirituele) verdieping. In mei is dat de Duitse film ‘Celebrating the Divine’ uit 2017. Deze film brengt de reis in beeld van the Caravan of peace”, de Vredeskaravaan, naar het Heilige Land. In 2016/17 trok Maarten Ophiel van Leer met het Internationale Soefikoor en een gelegenheidsorkest naar Israël en de Palestijnse gebieden om 3 concerten van hoop en vrede te geven in Jeruzalem, Bethlehem en Nazareth. Dit deed hij naar het voorbeeld van zijn soefimeester Pir Vilayat Khan. Zij voerden er de Hohe Messe van J.S Bach uit. Vertegenwoordigers van alle religies vertolkten tijdens de concerten hun boodschap van vrede, liefde en wereldwijd begrip.

Deze film duurt precies een uur. Er wordt een voorfilm vertoond van 10 minuten over de totstandkoming van het project in het jaarlijkse soefi-zomerkamp Zenith.

Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

26 mei 12.30 – 13.30 uur: Geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst; deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de Eredienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Locatie: Anna Paulownastraat 78, Den Haag (naast het Vredespaleis).

Meer informatie: www.soefi.nl -> Centra -> Den Haag.

E-mail: centrum.usdh@gmail.com.

Meer over het Universeel Soefisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Universeel_soefisme en  https://en.wikipedia.org/wiki/Inayat_Khan.

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix