Februari-activiteiten in het Centrum voor Universeel Soefisme in Den Haag

Het Universeel Soefisme gaat ervan uit dat alle godsdiensten uit één en dezelfde bron voortkomen en dat alle religies uiteindelijk op dezelfde God zijn gericht. Grondlegger Hazrat Inayat Khan groeide op in India, te midden van verschillende religies. Volgens hem heeft God vele benamingen en beleeft elk mens God op zijn eigen manier. Daarbij is het belangrijk om God niet buiten jezelf zoeken, maar binnen in jezelf.

Soefie Beweging Nederland

Soefi Beweging Nederland

Soefi’s beschouwen de gehele mensheid als één lichaam; de rassen zijn de verschillende delen van dat lichaam, de landen de organen, de mensen de deeltjes en God is de geest van dit lichaam.

 

Verdeeld over het hele land zijn verschillende Centra voor Universeel Soefisme, waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Het centrum in Den Haag organiseert in februari 2019:

 

Iedere zondag 11.00 – 12.00 uur: Universele Eredienst

Alle religies hebben de mensheid geschriften nagelaten; zo heeft eenieder de mogelijkheid daarin zijn eigen weg te kiezen. In de Universele Eredienst wordt voor de 6 wereldgodsdiensten een kaars ontstoken als symbool voor het licht dat deze brengen. Een zevende kaars wordt ontstoken voor alle overige profeten en religies.

Er worden fragmenten gelezen uit 7 heilige geschriften, over een bepaald thema. Daarna houdt een gevorderd lid van de soefigemeenschap een lezing over dit thema.
Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

4 februari 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatieklas

Elke eerste maandag van de maand kunnen belangstellenden zich oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

8 februari 20.00 – 22.00: Documentaire ‘HEAL’

In vervolg op de thema-avond ‘Holistisch bewustzijn & healing’ van 23 januari (maar ook los daarvan te bezoeken) wordt de documentaire HEAL vertoond. Deze laat zien dat we veel meer controle hebben over onze gezondheid dan we zelf vaak geloven, en hoe we dat zelfhelende vermogen kunnen activeren. Wereldberoemde experts als Deepak Chopra, Joe Dispenza, Anita Moorjani en Marianne Williamson delen hun bevindingen op het snijvlak van (medische) wetenschap en spiritualiteit, waarop heling kan plaatsvinden.
Met een inleiding van Rob van der Niet, energetisch healer in Den Haag.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

15 februari 20.00 uur: Film ‘Into Great Silence’

Elke derde vrijdag van de maand wordt er een film vertoond; in februari is een ingekorte versie van ‘Into Great Silence’ (Engeland, 2006), een meditatieve film over het kloosterleven in zijn meest pure vorm, over mannen die hun leven wijden aan God. Bijzonder aan deze film is dat er nauwelijks in gesproken wordt; het klooster dat wordt gefilmd, is een stiltecentrum. Er zijn wel prachtige liederen te horen. En thema’s als goed & kwaad en morele groei komen evengoed prima tot hun recht!
Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

24 februari 12.30 – 13.30 uur: Geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst; deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de Eredienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

27 februari 20.00 – 22.00 uur: Thema-avond ‘De God van Spinoza’

Elke maand is er een thema-avond met als rode draad: holistisch bewustzijn. In februari staat ‘De God van Spinoza’ centraal. Godsdienstfilosoof, oud-politicus, leraar en publicist dr. Ton de Kok gaat in op het godsbeeld van de filosoof Spinoza, op basis van het boek dat hij publiceerde met dezelfde titel.
Alvast een tipje van de sluier: Spinoza’s God manifesteert zich als oneindige zijns- en denkkracht; vandaar de link met ‘holistisch bewustzijn’. In onze geseculariseerde tijd spreekt een dergelijk godsbeeld vaak meer tot de verbeelding dan dat van een God ‘ergens daarboven in de hemel’. Dus: wat kunnen wij 21e-eeuwers hier concreet mee?

Inloop vanaf 19.30 uur. Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Locatie: Anna Paulownastraat 78, Den Haag (naast het Vredespaleis).

Meer informatie: www.soefi.nl -> Centra -> Den Haag.

E-mail: centrum.usdh@gmail.com.

 

Meer over het Universeel Soefisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Universeel_soefisme en  https://en.wikipedia.org/wiki/Inayat_Khan.

 

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

 

 

 

 

 

 

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix