Seminar “Religieuze en mystieke ervaringen”, Theosofisch Centrum, Naarden, 9 november

Mystieke ervaringen

Zaterdag 9 november 2019 Seminar “Religieuze en mystieke ervaringen”

Op het Internationale Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden.

Entree: € 65,- (voor leden TVN € 50,-)

 

Uitleg van deze ervaringen, als dat al mogelijk is, is vaak tijd- en cultuurgebonden. Zo zijn verschillende visies en wegen ontstaan die alle universele eenheid of het goddelijke trachten uit te drukken. Tijdens deze dag wordt een aantal spirituele ervaringen en tradities onderzocht.

 

10.00 Welkom en koffie. Kom beslist op tijd! 10.30 Opening

 

10.35 De veelvormigheid van spirituele ervaringen door Dr. Hein van Dongen (filosoof en musicus, betrokken bij Filosofie Oost-West en andere onderwijsinstellingen) Als we onbevangen naar bijzondere of spirituele ervaringen kijken treft ons wat William James ‘de werkelijkheid van het onzienlijke’ noemde. Als we spirituele ervaringen serieus nemen zonder meteen een dwang of drang tot duiden te volgen merken we dat ze in feite allerlei zogenaamd vanzelfsprekende indelingen (zoals die tussen binnen en buiten ons, realiteit en verbeelding, subjectief en objectief) overstijgen.

Eenvoudig gezegd: het zijn ervaringen, geen theorieën.

 

12.10 De Donkere Nachten van de Ziel door David Nieuwejaers (bestudeerder van het esoterische en mystieke denken, in het bijzonder de joods-christelijke wijsheidstraditie) Het centrale mysterie van christelijke mystiek is theosis, een gelijkenis met God worden. Om dit te bereiken, moet de mens door twee zuiverende nachten heengaan. De eerste nacht betreft het zintuiglijke niveau van de ziel, de tweede het geestelijke niveau. Met Johannes van het Kruis als meester-expert verkennen we deze nachten en proberen we spirituele ervaringen van psychologische ervaringen (zoals depressie) te onderscheiden.

 

13.15 Lunchpauze. Voor soep wordt gezorgd. Neem zelf lunchpakket mee.

 

14.15 Siddhi’s, de bijzondere vermogens uit de Indiase tradities door Ingmar de Boer (Theosoof, kenner van de Yoga-Sutra’s van Patanjali) De Indiase tradities kenmerken zich door gedetailleerde en specialistische beschrijvingen die we bijna wetenschappelijk kunnen noemen. Bijzondere vermogens worden in vele geschriften aangehaald en onderbouwd, en daarmee ook de weg om ze te bereiken. Tijdens deze lezing krijgt u de fundamenten van deze kennis die niet alleen cognitief is maar vooral ook intuitief en zelf gevoeld en ervaren kan worden.

 

15.50 Verdachte Vrienden: Liminaliteit en communitas in de Society of Friends Drs. Arjan Lelivelt (studeerde cognitieve psychologie [Radboud Universiteit Nijmegen, Pennsylvania]). Aan de hand van de buitengewone ervaringen en gebeurtenissen rondom het ontstaan van de Quakerbeweging in het 17e -eeuwse Engeland illustreer ik de begrippen liminaliteit en communitas van de antropoloog Victor Turner. Turner’s begrippenkader pas ik vervolgens toe op bijzondere ervaringen en gebeurtenissen die in onze tijd doorgaans als symptomen van psychopathologie worden beschouwd.

 

Voor het inschrijfformulier van het symposium: klik hier: http://www.theosofie.nl/2019/latente-vermogens-in-de-mens-religieuze-en-mystieke-ervaringen-9-november-2019/.

 

Het symposium maakt deel uit van een serie bijeenkomsten van de Theosofische Vereniging onder de noemer De latente vermogens in de mens.

Mystieke ervaringen

Mystieke ervaringen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix