Op weg naar heling – genezen op eigen kracht van kanker

Genezen van kanker

Toen bij Hans Kunneman prostaatkanker werd geconstateerd heeft hij een ander pad gekozen in plaats van de reguliere aanpak. Inmiddels is hij volkomen genezen zonder chemo, operatie of bestraling. Hij schreef een boek over wat hij meemaakte en ontdekte. Een paar vragen aan Hans.

 

Waarom schreef je dit boek?

 

“Het boek is bedoeld om je te inspireren om vanuit je eigen kracht een weg te zoeken naar heling. Het gaat er om het zelfhelend vermogen van je lichaam vrij te maken. Dat wordt geactiveerd wanneer je bewust omgaat met wat je ontkracht en waar je kracht aan ontleent. Het boek werkt toe naar het inzicht door de kanker dat voor Hans de ommekeer bleek: liefde is de dragende kracht in het universum. Waar je liefde niet kunt toelaten ontstaat disbalans. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden. Naarmate je oude pijnlagen ontdekt en weet te transformeren, maak je de weg vrij voor het zelf-genezend vermogen van je lichaam.”

 

Wat betekende de kanker voor je?

Hans: “Als je ziek bent word je uitgedaagd om eigenaar te blijven van je eigen proces en de diepere lagen te verkennen van wat je allemaal overkomt. Wat we in ons leven tegen komen gebeurt niet zomaar. Het leven wil ons iets duidelijk maken en het is de kunst om daarvoor open te staan. Naast de reguliere

Hans Kunneman schreef over zijn kanker.

Hans Kunneman schreef over zijn kanker.

geneeskunde blijken er andere kansrijke mogelijkheden te bestaan om van kanker te genezen te worden. Wegen waarbij je – ook al ben je ziek – je lichaam leert zien als een trouwe en wijze partner en waarbij je open leert staan voor wat je lichaam en je levenslot je duidelijk willen maken. Het gaat om een kronkelig pad dat zich niet rechtlijnig laat duiden; een pad dat je uitnodigt om te veranderen, ‘out of the box’ te denken, uit je cocon te breken, onbekend terrein te betreden en het leven te omarmen zoals het zich ontvouwt. Een pad dat ook uitnodigt om helder te denken met je hart en je buik als kompas.”

De basisgedachte achter veel alternatieve therapieën is om het lichaam te helpen zelf de kanker op te lossen. Van nature stroomt de levenskracht vrij door je lichaam. Al onze lichaamsfuncties worden door deze stroom gevoed en onderhouden. Daar waar het niet kan stromen, ontstaat stagnatie en op den duur ziekte. Normaal gesproken worden we beschermd door ons immuunsysteem. In een lichaam met een krachtig immuunsysteem komen ook kankercellen voor, maar worden ze op tijd opgeruimd. Heel veel problemen lossen zich vanzelf op als je immuunsysteem maar sterk genoeg is.

 

En waar gaat het mis?

“Een immuunsysteem dat te veel verstoringen tegelijk moet oplossen verzwakt. Het gaat er dus om dat je onderzoekt wat je ontkracht (lekkage, stagnatie) en wat je versterkt (vitalisering, doorstroming). Als je iets doet waar je blij van wordt, iets voor iemand anders doet, lacht om een mop, zingt, danst, dagelijks onder de koude douche gaat staan, zhineng oefeningen doet, yogales neemt of gaat joggen, dan vitaliseer je. Als je een detox doet, een psycholoog bezoekt, een familieopstelling meemaakt, gevoelens van verdriet toelaat of een beperkende overtuiging transformeert, dan reinig je en pak je lekkage aan. Lichaam en geest zijn een. Joggen maakt je lichaam sterker, maar je wordt er tegelijkertijd opgewekt van. Als je dagelijks yoga doet, zal je lichaam soepeler worden en zul je ook meer ontspanning en ruimte in jezelf ervaren. Als je minder koffie drinkt en alcohol laat staan, ontgift je daardoor je lichaam, maar krijg je tevens meer zelfvertrouwen, omdat je op eigen kracht een belastend patroon hebt weten te doorbreken.”

Sinds de publicaties van Teilhard de Chardin komt een grootse nieuwe horizon tevoorschijn die de ‘struggle of life’ van Darwin verre overstijgt. Hij stelde dat liefde, de behoefte tot samenwerking, verbinding en eenwording, de centrale groei-impuls in de evolutie vormt. Hans: “Overgave, loslaten, je laten dragen door de bronkracht: uiteindelijk draait alles om liefde. Waar de liefde niet kan stromen ontstaat stagnatie met vaak ziekte als gevolg. Liefde en angst sluiten elkaar uit.  Daarom is het ook bij kanker aan te raden jezelf in dit opzicht  te onderzoeken en schaduwwerk te doen: Je bewust worden van diepgewortelde angstpatronen is een van de belangrijkste sleutels tot heling.

 

Moet lukken, zou je zeggen…

“Vaak kennen we zelf onze eigen diepere angstlagen niet. We weten niet beter: we leven er immers al zo lang mee. Het lichaam helpt ons via spanning en ziekte herinneren dat er werk aan de winkel is. Ziekte kun je zien als een wake up call om contact te maken met diepere verstrikte lagen. Een ernstige ziekte zorgt ervoor dat je prioriteiten veranderen en kan een aanzet zijn om jezelf echt aan te pakken. Gewoon doorgaan op de oude manier lukt gewoon niet meer.”

Hans was zelf nogal verbaasd toen hij de diagnose kanker kreeg. Hij leefde behoorlijk gezond. Achteraf  besefte hij dat juist die heftige diagnose hem er toe heeft aangezet om contact te maken met een angstlaag, waarvan hij zich voor die tijd nauwelijks bewust was. “Als je de uitdaging van je ziekte aangaat en – wellicht naast je reguliere behandeling – aan de slag gaat met gezondheidsbevordering, dan verdwijnt het gevoel van machteloosheid. Het gaat om een onderzoek naar wat je sterker maakt en naar wat je ontkracht: een zoektocht naar verdrongen patronen en de dieper liggende reden waarom jou dit overkomt. Zo kom je steeds meer in je kracht te staan en ligt je focus op genezing. Als je dit pad gaat, is het vaak zoeken en uitproberen. De een krijgt een doorbraak door een gesprek met een psycholoog, een ander door een meditatieve retraite. Weer iemand anders komt dankzij een haptonoom meer in contact met wat het lichaam probeert te communiceren. Het is de kunst bij je zoektocht je intuïtie te blijven volgen. Wat voor de een werkt kan voor een ander van weinig belang zijn… Wat past er bij je?”

 

Wat is je boodschap aan de mensen die dit ook hebben geprobeerd maar toch zieker zijn geworden?

“Het is van belang bij dit onderwerp bescheiden te blijven en een voorbehoud moet dan ook gemaakt worden. Niet alles is oplosbaar. Sommige situaties in ons leven lijken zich voor te doen om ons te leren ze te accepteren en te dragen. Je weet het eenvoudigweg niet… Toch gebeurt niets zomaar en werkt alles uiteindelijk samen ten goede. Het is de uitdaging om vanuit dat vertrouwen door te dringen tot de diepere oorzaken van wat je overkomt. In het boek komen ook een aantal verhalen voor van mensen die bewust voor een operatie of chemo gekozen hebben in combinatie met een alternatieve aanpak. De reguliere aanpak wordt niet afgeraden, maar je wordt wel aangespoord je beslissingen te nemen op basis van een groter plaatje dan gangbaar is in de reguliere zorg.”

Genezen op eigen kracht, Hans Kunneman, Gaia uitgevers. Meer info en bestellen, klik hier.

Genezen van kanker 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix