Activiteiten in het Centrum voor Universeel Soefisme in Den Haag januari-maart 2020

Agenda van Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag januari tm maart 2020

Het Universeel Soefisme gaat ervan uit dat alle godsdiensten uit één en dezelfde bron voortkomen en dat alle religies uiteindelijk op dezelfde God zijn gericht. Grondlegger Hazrat Inayat Khan groeide op in India, te midden van verschillende religies. Volgens hem heeft God vele benamingen en beleeft elk mens God op zijn eigen manier. Daarbij is het belangrijk om God niet buiten jezelf zoeken, maar binnen in jezelf.

Universeel soefisme

ACTIVITEITEN 2020

Verdeeld over het hele land zijn verschillende soeficentra, waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Het Centrum voor Universeel Soefisme in Den Haag organiseert in het eerste kwartaal van 2020:

 

 

JANUARI

Iedere zondag, 11.00 – 12.00 uur: Universele Eredienst

Alle religies hebben de mensheid geschriften nagelaten; zo kunnen alle mensen dát geschrift of díé geschriften ter harte nemen die hun het meeste aanspreken. De kern van de boodschap is immers hetzelfde.

Soefi altaar 7 kaarsenIn de Universele Eredienst wordt voor de 6 grote wereldgodsdiensten een kaars aangestoken als symbool voor het licht dat deze brengen. Een zevende kaars wordt aangestoken voor alle overige profeten, religies en levensbeschouwingen. Er worden fragmenten gelezen uit heilige geschriften behorend bij de 6 wereldgodsdiensten en uit een soefigeschrift, over één thema, gevolgd door een voordracht over dit thema.

Op Facebook (@Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag) worden elke week het thema en de spreker van de Universele Eredienst of de Informele Viering bekendgemaakt. Beide zijn vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Maandag 6 januari, 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatiebijeenkomst

In een laagdrempelige ‘klas’ kunnen belangstellenden zich maandelijks oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Vrijdag 17 januari, 20.00 – 22.00 uur: film ‘The Biggest Little Farm’

Documentaire uit 2018, waarin het verhaal wordt verteld van cameraman John Chester en zijn vrouw Molly. Zij schaffen een stuk grond aan buiten de stad om een duurzame boerderij te beginnen. Het dorre land wordt volgens een ingenieus systeem bebouwd en met de komst van varkens, eenden en kippen wordt hun droom langzaam werkelijkheid. Ze worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen, maar ontdekken ook dat de natuur in veel gevallen zelf de kracht heeft om allerlei plagen te bestrijden, zodat er geen pesticiden nodig zijn.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Zondag 26 januari, 12.30 – 13.30 uur: geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst of de Informele Viering. Deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de dienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

FEBRUARI

Iedere zondag, 11.00 – 12.00 uur: Universele Eredienst of Informele Viering

Alle religies hebben de mensheid geschriften nagelaten; zo kunnen alle mensen dát geschrift of díé geschriften ter harte nemen die hun het meeste aanspreken. De kern van de boodschap is immers hetzelfde.

Soefi altaar 7 kaarsenIn de Universele Eredienst wordt voor de 6 grote wereldgodsdiensten een kaars aangestoken als symbool voor het licht dat deze brengen. Een zevende kaars wordt aangestoken voor alle overige profeten, religies en levensbeschouwingen. Er worden fragmenten gelezen uit heilige geschriften behorend bij de 6 wereldgodsdiensten en uit een soefigeschrift, over één thema, gevolgd door een voordracht over dit thema.

NB: op zondag 23 februari is er een Informele Viering op het tijdstip van de Universele Eredienst. Een Informele Viering is wat interactiever van aard. De teksten uit de 7 heilige geschriften worden gelezen door 7 verschillende mensen; de gebeden worden samen hardop gebeden. Ook is er vaak ruimte voor meer muziek en/of samenzang.

Op Facebook (@Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag) worden elke week het thema en de spreker van de Universele Eredienst of de Informele Viering bekendgemaakt. Beide zijn vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Maandag 3 februari, 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatiebijeenkomst

In een laagdrempelige ‘klas’ kunnen belangstellenden zich maandelijks oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Vrijdag 7 februari, 20.00 – 22.00 uur: open thema-avond ‘Zoeken naar de ziel’

Publicist Gerrit Teule geeft een overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten naar geest, ziel en bewustzijn. Hij schreef onder andere de boeken ‘Hebben wij een ziel? Zo ja, waar dan?’, ‘De formule van de mentescoop, een onderzoek naar de geest en de ziel van de evolutie’ en het essay ‘Bewustzijnsevolutie en Artificial Intelligence’. Dit laatste is te vinden op zijn website www.elektromagnetischekracht.nl.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Vrijdag 21 februari 20.00 – 22.00 uur: film ‘Vision’

Biografie uit 2009 over de 12e-eeuwse Duitse mystica en genezeres Hildegard von Bingen, in 2012 heilig verklaard. Hildegard was een van de meest invloedrijke vrouwen uit de katholieke middeleeuwen. Ze trad al heel jong in en kreeg regelmatig bijzondere visioenen. Haar genezende gaven waren tot ver over de landsgrenzen bekend.

In deze film komt onder meer aan de orde hoe zij in 1147 een vrouwenklooster stichtte en zo zowel de Kerk als veel van haar mannelijke collega’s tegen zich in het harnas joeg. Daarnaast worden de relaties belicht met haar twee keer zo oude mentrix Jutta von Sponheim en met haar eigen novice Richardis von Stade.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Zondag 23 februari, 12.30 – 13.30 uur: geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst of de Informele Viering. Deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de dienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

MAART

 

Iedere zondag, 11.00 – 12.00 uur: Universele Eredienst of Informele Viering

Alle religies hebben de mensheid geschriften nagelaten; zo kunnen alle mensen dát geschrift of díé geschriften ter harte nemen die hun het meeste aanspreken. De kern van de boodschap is immers hetzelfde.

Soefi altaar 7 kaarsenIn de Universele Eredienst wordt voor de 6 grote wereldgodsdiensten een kaars aangestoken als symbool voor het licht dat deze brengen. Een zevende kaars wordt aangestoken voor alle overige profeten, religies en levensbeschouwingen. Er worden fragmenten gelezen uit heilige geschriften behorend bij de 6 wereldgodsdiensten en uit een soefigeschrift, over één thema, gevolgd door een voordracht over dit thema.

NB: op zondag 15 maart is er een Informele Viering op het tijdstip van de Universele Eredienst. Een Informele Viering is wat interactiever van aard. De teksten uit de 7 heilige geschriften worden gelezen door 7 verschillende mensen; de gebeden worden samen hardop gebeden. Ook is er vaak ruimte voor meer muziek en/of samenzang.

Op Facebook (@Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag) worden elke week het thema en de spreker van de Universele Eredienst of de Informele Viering bekendgemaakt. Beide zijn vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Maandag 2 maart, 20.00 – 21.30 uur: Studie- en Meditatiebijeenkomst

In een laagdrempelige ‘klas’ kunnen belangstellenden zich maandelijks oriënteren op het gedachtegoed van Hazrat Inayat Khan. Er wordt een tekst gelezen, er is gelegenheid tot uitwisseling hierover en de aanwezigen krijgen een eerste indruk van de oefeningen die worden aanbevolen op het soefipad.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Vrijdag 6 maart, 20.00 – 22.00 uur: Open Avond ‘Ken uzelf’

Mark Becking belicht het thema ‘Ken uzelf’, een bekend onderwerp in vrijwel alle wijsheidstradities. Ook in zijn dagelijkse psychologiepraktijk gaat hij ervan uit dat bewustwording van onbewuste overtuigingen dé sleutel is tot het vrijkomen van overlevingspatronen. Om in deze hectische samenleving te kunnen leven vanuit verbinding met je kern is volgens Becking naast zelfkennis ook verstilling en versobering nodig. Op deze open avond wordt aandacht besteed aan het hogere zelf, maar ook aan de manier waarop we onze schaduwkanten kunnen gebruiken voor zelftransformatie.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Vrijdag 13 maart en vrijdag 20 maart, 20.00 – 22.00 uur: film ‘Gandhi’

Deze klassieker wordt vertoond in 2 delen vanwege de totale lengte van ruim 3 uur. ‘Gandhi’  is een nog steeds actuele Indiaas-Britse film uit 1982 van Richard Attenborough, met in de hoofdrol Ben Kingsley. De film vertelt het leven van Mahatma Gandhi, die leiding gaf aan de geweldloze opstand tegen de Britse koloniale overheersing van India in de eerste helft van de twintigste eeuw. Gandhi wordt wel gezien als een moderne Messias, die met zijn levenshouding de loop der geschiedenis ingrijpend heeft beïnvloed, in elk geval in India. Hij is nog steeds een inspiratiebron voor velen. Deze film is onderscheiden met 8 Oscars.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

Zondag 29 maart, 12.30 – 13.30 uur: geleide meditatie

Op elke laatste zondag van de maand wordt een geleide meditatie gehouden na de Universele Eredienst of de Informele Viering. Deze kan ook los hiervan worden bijgewoond. Stilte wordt afgewisseld met contemplatie op een thema, dat meestal verband houdt met het onderwerp van de dienst. Na een korte loopmeditatie eindigt de sessie met het zingen van een mantra.

Vrij toegankelijk; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

 

 

Zie de website voor meer informatie: www.soefi.nl – centra: Den Haag.

 

Voor deze activiteiten geldt:

Locatie: Anna Paulownastraat 78 Den Haag (dicht bij Vredespaleis)

Toegang vrij; een vrijwillige bijdrage is welkom.

Inlichtingen: centrum.usdh@gmail.com.

 

 

Meer over het Universeel Soefisme: https://nl.wikipedia.org/wiki/Universeel_soefisme en  https://en.wikipedia.org/wiki/Inayat_Khan.

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

Centrum voor Universeel Soefisme Den Haag

 

 

 

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix