Seminar “Rituelen en Genezing”- 15 februari, Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden

Mystieke ervaringen & rituelen

Op zaterdag 15 februari 2020 wordt het seminar “Rituelen en Genezing” georganiseerd op het Internationale Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden.  Entree: € 65,- (voor leden TVN € 50,-).

 

Een van de meest praktische en veilige toepassingen van onze latente vermogens is het werk tijdens rituelen en meditatie. Dit kan veel verschillende doelen dienen. Die keus, en de motivatie van de deelnemers is van fundamenteel belang. Een aantal toepassingen wordt onderzocht, die een versterkend, helend vermogen hebben. Hiermee kunnen mens en wereld worden ondersteund in hun genezing.

 

Programma

10.00 Welkom en koffie. Kom beslist op tijd!

 

10.30 Opening

 

10.35  Wat gebeurt er bij ceremoniën, rituelen en inwijdingen”  door Dr. Ir. Gert Jan van der Steen (bisschop van de Vrij-Katholieke Kerk, was bijzonder hoogleraar informatiekunde. Hij is nu bezig met de integratie van oude en nieuwe vormen van spiritualiteit). Rituelen worden gezien als verbindend en troostend. Esoterisch bezien worden lagen van werkelijkheid verbonden waardoor helende energie kan doorstromen. Engelen nemen vaak deel aan rituelen, al naar gelang de intentie. Bij een rituaal als de Heilige Mis komen afbeeldingen van kosmische gebeurtenissen tot leven, met als gevolg heling en geestelijke omvorming. We zullen de werkingen plaatsen binnen een kosmologisch model.

 

12.10 De helende kracht van imaginatie door Jan Taal (gezondheidszorg psycholoog en verbonden aan de Amsterdam School voor Imaginatie. Ontwerper van de Verbeeldingstoolkit voor mensen die met kanker, chronische ziekte of crisis zijn geconfronteerd). Verbeelden is als ademen, doen we van nature voortdurend. Imaginatie is de bewuste variant ervan. Het brengt ons in contact met de dimensie die voorafgaat aan tijd en ruimte, met het Grotere Zelf. Dat is het innerlijke gebied waar de subtiele energieën die ons leven bepalen zich bevinden. Door ik-sterk en kundig contact te maken met de innerlijke beeldenwereld gaan zelfversterkende, spirituele bronnen zich openen. Moderne imaginatietherapie helpt mensen met kanker, chronische ziekte of een crisis. Ook de valkuilen en de mogelijke gevaren zullen besproken worden.

 

13.15 Lunchpauze. Voor soep wordt gezorgd. Neem zelf lunchpakket mee.

 

14.15 Wetenschappelijke effecten van meditatie door Mona Irrmischer (is werkzaam als onderzoeker, psycholoog en meditatieleraar in Amsterdam. Tijdens haar promotie onderzocht ze het effect van meditatie op het lichaam en de hersenen).

Meditatie is altijd een centraal onderdeel geweest van de spirituele tradities en is de laatste jaren voor een breder publiek heel populair geworden. Een van de redenen is een explosie van onderzoek naar de effecten van meditatie op het lichaam en hersenen. Mona Irrmischer wil laten zien wat voor veranderingen er plaats vinden door meditatie en wat voor invloed het heeft op ons welzijn en geestelijke gezondheid.

 

15.50 Nieuwe rituelen en rouw – de deelname van kinderen aan uitvaartrituelen. Door Dr. Laurie Faro (Jurist en cultuurwetenschapper, verbonden aan de Tilburg University. Zij werkt aan een onderzoeksproject op het gebied van de funeraire studies getiteld: Hoe gaan kinderen om met de dood? Een onderzoek naar de paradox tussen werkelijkheid en jeugdcultuur). Uitvaartrituelen behoren tot de zg. ‘rites de passages’ en werken door op het proces van rouwverwerking dat nabestaanden doormaken na de dood van een dierbare. Meestal denken we hierbij aan volwassenen. Maar ook kinderen vinden deelname aan rituelen van belang om zo bij de çommunitas’ van rouwenden te behoren en evenzeer profijt te hebben van gevoelens van gezamenlijkheid, verbondenheid en solidariteit. Welke rituelen kunnen in familieverband worden uitgevoerd en hoe helpen ze kinderen in hun proces van rouwverwerking?

 

17.00 Sluiting

 

Download de folder.

Informatie over inschrijving: evenementen@theosofie.nl.

 

 

Print deze pagina

Over de auteur

Bovenstaand artikel is geplaatst door de redactie van Koorddanser. Wil je de auteur van dit artikel een bericht sturen, mail dan naar redactie@kd.nl.

Laat een bericht achter

Je moet ingelogd zijn om een bericht te plaatsen.

Powered by Ambrix